Zusammenfassung

2012.11.12. 21:10 porcicus

Nyeh, egy jó ideje nem írtam/írtunk, (Miki, nem akarsz írni te is pár sort?) íme egy kis összefoglaló. Jártam Böblingenben Renatanál, a szociális munkásnál. A társadalombiztosítással kapcsolatban nem sok mindent tudott mondani, vagy csak ugye nem értettem, abban maradtunk, hogy menjek be a kérdéseimmel a AOK-ba, ez az állami egészségbiztosító azt hiszem. A diplomámmal viszont már jutottunk valamire. Elmesélte, hogy annak ellenére, hogy magyar-angol a diplomám, itt azzal semmire nem megyek, mert ugye egy német munkaadó honnan a túróból tudná, mit is jelent az a papírfecni Sotés pöcséttel, amit lobogtatok. A megoldás egyszerű, az ilyen ügyekkel foglalkozó intézetnek kell küldenem egy a neten kitölthető formanyomtatványt, ahol megadom az adatbázisukban szereplő összes EU-s ország összes egyetemének összes szakából a sajátomat. Ezt és 100 eurót elküldöm a városházán hitelesített diploma fénymásolatommal és a bizonyítványaimmal egyetemben. 2-3 hónap után megkapok egy papírost, amin németül feketén fehéren leírják mit ér a végzettségem és szerintük mit tudok vele kezdeni. Jól hangzik nem? Bár nagyon sajnálom azokat, akiknek nem uniós diplomája van, arra rá sem néznek, nekik az itteni egyetemekkel kell konzultálni, hogy mit lehet tenni, a legrosszabb esetben tanulniuk kell egy új szakmát.

Iskola: szuper! Szeretem a csoportunkat, azokkal, akik rendszeresen járnak be az órákra, velük egészen összeszoktam már. A tanárjaimat is bírom, jó fejek, jól kiegészítik egymást, és hát végeredményben tudok németül. Annyira, hogy néha már összejárunk két lánnyal dumálni, 2-3! órát, és ez 97 százalékban német nyelven folyik. A maradék három százalékban segítségül hívjuk az alábbi nyelveket: angol, orosz, francia, illetve a kárpátmedencében közismert szavakat, mint a k***a és a legújabb közös nevező: pis*lni. Ezt a moldáv-román csoporttársam pontosan ugyanígy használja. A másik barátosném észt-orosz, vele angolul nyomtuk egy ideig, de annyit járunk iskolába, hogy a némettudásunk megeszi az angolt és véres csatákat vívunk a fejünkben, hogy nehogy német szavakat használjunk az angol mondatokban. :) Nagyon nehéz. 

Eközben kreszt tanulok, egész jól megy, kivéve amikor nem... Akkor mérges vagyok és nem jövök rá Miki segítségével sem a helyes megoldásra, sőt van, hogy a tesztprogramban a megjelölt válaszom hibás, de a megjegyzésben az én válaszommal megegyező a megfejtés.... na de sebaj, így is legtöbbször átmegyek, pedig a műszaki részt még el sem olvastam a könyvben.

Miki sokat dolgozik, olykor túlórázik is. Viszont ha nincs meló, előbb hazajön. Mint, ma, de ma elment bevásárolni egyik kollegával a legfrissebb házaspárnak szánt meglepi kajás kosarukhoz. A múltkor voltunk úszni, hát valami eszméletlen jó az itteni uszi, nem új de látszik, hogy valaki sokat gondolkodott rajta, hogyan kell adott problémákat megoldani. Aztán a hétvégéken mostanság a közösség egymást meghívja vacsira, most szombaton mi főztünk, sütöttünk csülköt, mellette lilahagymán krumplit, knédlit, lila-és savanyúkáposztát no meg sör volt a menün. Korábban meg mi voltunk vendégségben, ott kagylót ettünk előételnek, majd sült bárány gerinc volt padlizsán mártással és finom fűszeres bulgurral...

Aztán néhanapján dolgozok is. Beni már nagyfiú, már beszél is, édes mert néha német szót mondd, néha magyart, attól függ melyik nyelvben egyszerűbb a kifejezés. És ez még azért is poén, mert együtt fejlődik a nyelvtudásunk, én már egész sokat megértek az újonnan használt szavaiból. 

Most pedig ehhez kapcsolódóan nézzétek meg a google+-os linket, amit mindig körbeküldünk, ott láthatjátok a legfrissebb képeinket.

Hát szép napokat Nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszter.blog.hu/api/trackback/id/tr174904078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása